TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MR. BIG - Lean Into It

Ať se nám to líbí nebo ne, tady to všechno začalo. Dva roky po debutovém eponymním albu přišli Mr. Big s deskou „Lean Into It“. Ta ještě necelý rok po vydání měla zhruba stejný dopad, jako album minulé. Tedy takový, že rockoví příznivci si mnuli ruce nad skvělým hard rockem s jedinečným instrumentálním podáním a zbytek světa neměl o Mr. Big tušení. Jenže pak komerční rádia objevila finální skladbu tohoto alba, baladu „To Be With You“ a svět Mr. Big se hnul. Počtu zemí, ve kterých se tahle skladba vyšplhala na úplný vrchol hitparád, byste se nedopočítali ani za využití obou rukou, mnozí nad kapelou mávli rukou jako nad komerčním jednohitovým zázrakem, na koncerty kapely začaly chodit i holky (a pak nestačily zírat, že ten sladkej kluk s výrazem neviňátka za mikrofonem umí se svým hlasem daleko víc, než jen něžně lámat srdce a že ta parta kolem něj dává přednost živelné energii před romantickým pohupováním), chlebodárce Atlantic si prosadil, že jako singly se budou upřednostňovat balady… (tuhle strategii se smíchem komentoval Billy Sheehan: „Když se lidem zalíbí náš singl v rádiu, koupí si celou desku. A tam jsou ke slyšení jiné věci, které některé singlem ovlivněné jedince spíš odradí…“).

Ke cti Mr. Big je nutné uznat, že i přes velký komerční úspěch se svojí původní myšlence – tedy zaměření se na syrový a instrumentálně vysoce propracovaný hard rock – ani v nejmenším nezpronevěřili a že kromě nezbytných úliteb pro masy je každá jejich další deska zaměřená na nespoutané rockové duše. Nicméně, vzhledem k tomu, že „To Be With You“ je (a asi navždy bude) po celém světě notoricky známou a dodnes v rádiích oblíbenou vlajkovou lodí Mr. Big, má ta „holčičí část alba“ tentokrát přednost. Skladba, ke které základ položil Eric Martin ještě jako teenager má velmi jednoduchý recept – akustická kytara, sladkobolný text, romantika, sladké sbory (vzpomínáte na o něco málo starší a lehce dospělejší verzi tohoto receptu v podání Extreme a jejich „More Than Words“?), podobně stavěná (tedy dvojnásobný úspěch zaručen) je i další z balad „Just Take My Heart“, někde na pomezí toho, kde by se mohla setkat obě pohlaví příznivců je (jak jinak, než velmi vydařená) předělávka od Jeffa Parise „CDFF – Lucky This Time, která se i přes pomalejší tempo nebojí sáhnout po ostřejším výrazu a ještě blíž do „chlapské“ části alba nás posune těžkopádná a bluesově začouzená „A LIttle Too Loose“, to zásadní v polovině pro hrubší část lidstva se pak odehrává především v první třetině alba, kde z řetězu utržená rockovka „Daddy, Brother, Lover, Little Boy (The Electril Drill Song) představí Mr. Big v té nejdravější podobě a opět připomene virtuozitu všech členů kapely, zaujme i uvolněná „Green-Tinted Sixties Mind“, která údajně měla být výhybkou z předchozí syrovosti k tomu, že Mr. Big začali klást větší důraz na balady, v úvodu explodující „Never Say Never“ s náznakem stadiónového refrénu a zemitě šlapající „Road Tu Ruin“, hodně těžící z melodického motivu (v úvodu zvýrazněného v podobě a capella motivu).

Vrchol tvorby Mr. Big? Z hlediska komerčního ano, „To Be With You“ byla prostě trefa, která se povede jednou za život, a Mr. Big se dostali do sfér, které zopakovat bylo v podstatně nemožné. Jenže podstata kapely (bez ohledu na to, že na cestu prošlápnutou megahitem se Mr. Big pokoušeli ještě podívat) byla přece jen někde jinde.

Savapip             

Deska, která Mr. Big vynesla hvězdný status a na kterou se řada jejich fanoušků odvolává dodnes. Stylově sice čerpá z toho, kde skončil debut, ovšem posunuje se spíše do jemnějších vod, o čemž svědčí skladby jako „Just Take My Heart“, „CDFF – Lucky This Time“ a „Green-Tintied Sixties Mind“, které se netají radio friendly přístupem a skvěle tak doplňují tvrdší, oproti debutu o trochu více vyspělejší kousky „Daddy, Brother, Lover And Little Boy“, „My Kinda Woman“ a „Road To Ruin“. A pak je tu samozřejmě akustická „To Be With You“, která tenkrát pobláznila holčičky po celém světě a z Mr. Big udělala doslova přes noc novou rockovou senzaci, kdy se kapela mohla svou popuaritou takřka (alespoň na pár chvil) rovnat Metallice, Guns N`Roses nebo Bon Jovi. Z historického hlediska je jasné, že tahle skladba kapele spíše ublížila, ale tenkrát skvěle doplňovala jejich pravděpodobně nejlepší desku.
Pepsi Stone 9/10

www.mrbigsite.com

YouTube ukázka - To Be with You

Seznam skladeb:
1. Daddy, Brother, Lover, Little Boy (the Electric Drill Song)
2. Alive and Kickin`
3. Green-Tinted Sixties Mind
4. CDFF-Lucky This Time
5. Voodoo Kiss
6. Never Say Never
7. Just Take My Heart
8. My Kinda Woman
9. A Little Too Loose
10. Road to Ruin
11. To Be with You

Sestava:
Eric Martin - zpěv
Paul Gilbert - kytara
Billy Sheehan- baskytara
Pat Torpey - bicí

Rok vydání: 1991
Čas: 46:31
Produkce: Kevin Elson
Label: Atlantic
Země: USA

Diskografie:
1989 – Mr. Big
1991 – Lean Into It
1993 – Bump Ahead
1996 – Hey Man
1999 – Get Over It
2001 – Actual Size
2011 – What If…
2014 – The Stories What We Could Tell
2017 – Defying Gravity

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.07.2017
Přečteno: 3697x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Kupil som si...21. 07. 2017 19:47 Kamzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09091 sekund.